شارژر | battery charger
شارژر وسیله ای که انژی الکتریسیته را به دستگاه انتقال میدهد جریان شارژ به تکنولوژی ساخت و همچنین حجم باتری مورد نظر جهت شارژ بستگی دارد. به عنوان مثال جریانی که برای شارژ یک باتری ۱۲ ولت خودرو استفاده میشود خیلی با جریان مورد نیاز برای باتری تلفن همراه متفاوت است. و شارژر های موبایل ها هم با هم متفاوت است مثال شارژر اندروید با ای او اس متفاوت است.
شارژر های ساده : از جریان مستقیم یا پالسی برای شارژ استفاده میشود. این نوع شارژ خروجی خود را متناسب با زمان یا میزان شارژ باتری کنترل نمیکند. منظور از ساده، ارزان در قیمت ولی با کیفیت پایین است. معمولاً شارژرهای ساده برای اینکه در اثر تزریق جریان زیاد به باتری آسیب نزنند، زمان شارژ زیادی را میطلبند. اگر باتری بمدت طولانی به این نوع شارژر متصل شود، دچار خرابی و استهلاک خواهد شد. شارژر ساده فقط میتواند یک ولتاژ یا جریان ثابت را به باتری اعمال کند.
شارژر های سریع : از مدار کنترل برای شارژ سریع باتریها بدون آسیب رساندن به باتری استفاده می کنند. مدار کنترل را می توان درون باتری یا در واحد شارژ خارجی ساخت یا بین هر دو تقسیم کرد. بیشتر این شارژرها دارای فن خنک کننده برای کمک به حفظ دمای باتری سطح ایمنی هستند. در صورت استفاده از سلولهای استاندارد NiMH که مدار کنترل ویژه ای ندارند ، بیشتر شارژرهای سریع نیز می توانند به عنوان شارژرهای استاندارد شبانه عمل کنند.
اگر باتری ها بعد از 100 % شدن هنوز به شارژر متصل باشند اسیب میبینند و شارژر های هوشمند از این رویداد جلو گیری میکنند .
شارژر های هوشمند : برای باتریهای هوشمند و معمولی طراحی شده که با تغییر وضعیت باتری، وضعیت شارژ کردن آنها تغییر میکند. در حقیقت شارژر هوشمند وضعیت ولتاژ و دمای باتری و زمان سپری شده تحت شارژ را می سنجد تا جریان بهینه را به باتری تزریق کند. در ابتدا این شارژر با جریان زیاد باتری را تا 85% ظرفیتش شارژ میکند که زمان شارژ کوتاه میشود. بعد از آن به صورت قطره ای شارژ میکند که به باتری آسیبی نزند.